23. dubna 2014

Velikonoce

Chambéry je fajn, že jsou hory na lyžování nedaleko a když už se nechce lyžovat, tak není problém jet na prodloužený víkend k moři. My jsme si takovýto víkend udělali teď o Velikonocích a jeli jsme na Azurové pobřeží, konkrétně department Var, region Provence Alpes Côte d'Azur - městečko St. Cyr sur Mer, cesta trvala z Chambéry asi 4 hodiny, a protože jsme vyrazili brzy ráno, už v 10 hodin dopoledne jsme byli u moře v krásném městečku Cassis (nečte se to poslední "s" na konci), prostě jen Casi. Kdybych měla loď, tak se do tohoto pěkného přístavu vydám a zakotvím. Cassis je také známý pro svoji vůni a parfémy, tu parfumérii jsme navštívili, vše očuchali a Will si tam vůni pořídil, je to vůně moře a fíků. Celá tato oblast je také známá pro kalanky, malé zálivy, které jsou obklopeny vysokými útesy.


I když jižní pobřeží Francie není velmi dobře reputováno pro svá vína, dají se zde nalézt dobrá vína, jak jsme se přesvědčili, z oblasti kolem města Bandol, vína jsou pojmenována dlé této komuny, tedy Bandol, lidé tam říkají, že Bandol je "třetí B", tedy Bordeaux + Bourgogne + Bandol, ale toto je docela odvážné spojení. Dělají tam svěží růžová a bíla vína, ale i velmi dobrá červená, která mají podmínku zrát 18 měsíců v dubových sudech a musí mít 80% odrůdy Mourvedre, poté často doplněno odrůdou Grenache, Cinsault nebo Syrah. Chuť červeného vína je po černém rybízu a ostružinách. Určitě stojí za ochutnání. My jsme tam navštívili 5 vinařství a všude jsme se setkali se sympatickými lidmi.

Zdroj: cotevins.com  

 

Jeden ze zmiňovaných kalanků, útesů jsme navštvíli, jmenuje se Port d'Alon, až na 8 eurový poplatek za parkování nádhera. Dá se tam chodit a třeba i běhat, a když je teplo tak i koupat. Za návštěvu stojí i kamenná středověká vesnička Le Castellet.





 




Žádné komentáře:

Okomentovat