14. května 2014

ALSACE

Svátky v květnu jsou příjemná věc, jde si udělat skvělý prodloužený víkend. My jsme také nechtěli zůstávat doma, a proto jsme se rozhodli navštívit francouzský region Alsasko, který hraničí s Německem a Švýcarskem, jste tam tak trochu už v Německu, toto ale lidem, kteří odtam pocházejí a bydlí, nesmíte říct! Všechny německé názvy tam, nejsou německé, ale alsaské.
Jeli jsme hlavně za vínem, jídlem, dobrou zábavou a partičkou. Pro všechny milovníky bílého moravského vína ideální, degustaci začneme pinot blanc, pak 5 druhů ryzlinků, pinot gris a pro slaďochy je tu tramínek. Doporučuji vinařství Frères Bott, skvělou paní Sipp a pokud chcete něco trochu víc posh, je tu Marcel Deiss, chlápek, který dělá vína jinak, než všichni ostatní.

Za návštěvu určitě stojí město Colmar a městečka Ribeauvillé a Riquewihr, lidé jsou zde přívětivý a dá se tu dobře keškovat. Soutěžili jsme, kdo najde nejvíce kešek a ta zrzatá selka Pája je fakt dobrá! Musíme pochválit i divočáčka Románka, ze kterého jde strach kudy chodí, hlavně když má s sebou svojí igelitku.


Také doporučuji alsaské speciality, já jsem vyzkoušela, jelikož se blíží chřestová sezóna, bílý chřest s máslovou omáčkou a majonézou a šunkou. Pak také pravý alsaský choucroute, kterému dávám z 5-ti hvězdiček 3, protože to není nic světoborného. Třetí pochutinka bylo jehněčí kolínko na arabský způsob, tedy s kuskusem a rozinkama a trochu pálivou omáčkou a zde dávám 5/5.








Žádné komentáře:

Okomentovat